Locatie icoon

Adres

Markt 30A, 9101 LS, Dokkum
Tijd icoon

Openingstijden

Restaurant
wo t/m za vanaf 17:30

Café
ma en di vanaf 17:00
wo t/m zo vanaf 12:00
Kalender icoon

Reserveren

Klik hier om te reserveren
Voorkant Proef | Lokaal Dokkum

Welkom bij
Proef | Lokaal Dokkum

Ga mee op culinaire wereldreis

Over ons

Proef | Lokaal Dokkum is een eerbetoon aan de streek waarin de stad gevestigd is. Het Unesco werelderfgoed Waddengebied, Nationaal Park de Noardlike Fryske Wâlden en alles daar tussenin: dit is de plek waar ons voedsel groeit, waar we trots op zijn, waar we ons rijk mee voelen.

In een intieme en professionele setting eren we de zee en het land in haar puurste vorm. We nodigen je graag uit voor een culinaire wereldreis onder leiding van chefs Liudger van der Meer en Geert-Jan Vaartjes. Ze combineren lokale, eerlijke smaken met wereldse én moderne technieken. Het resultaat? Bijzondere gerechten waarin je de rijkdom van Fryslân proeft en ruikt. Geniet met ons mee van de nieuwe Friese keuken.
Daar zijn we trots op

Nieuwkomer in de Lekker 500 van 2024

We zijn een nieuwkomer in de Lekker 500, de gids met de top 500 van restaurants in Nederland.

“Dat we dit samen hebben bereikt binnen een jaar, met een team dat nog elke dag groeit, maakt me ontzettend trots” - chef Geert-Jan Vaartjes.

De Lekker 500 roemt in de gids de creativiteit van onze chefs Liudger van der Meer en Geert-Jan Vaartjes, de lokale seizoensgebonden producten, de wereldse technieken en de belangrijke rol van fermentaties daarbij. Ook de Dutch Cuisine-methode, de nieuwe Friese keuken, het 80/20 principe, ons verrassingsmenu en de eigenzinnige wijnen uit heel Europa én uit Twijzel worden genoemd.
Bekijk de vermelding
Nieuwkomer in lekker 500
Chefs Liudger van der Meer en Geert-Jan Vaartjes

Proef | Lokaal Dokkum in Gault&Millau 2024

De fijnproevers van Gault&Millau hebben weer bij ons genoten en dat leverde opnieuw prachtige punten op in de online restaurantgids! ‘Chefs Liudger van der Meer en Geert-Jan Vaartjes onderscheiden zich op diverse manieren en niet alleen met hun Dutch Cuisine, focus op lokale Friese producten en 80/20 gedachtegoed. Samen met hun team tonen ze ambitie om service standaards hoog te zetten, gekoppeld aan een zeer warme en vriendelijke omgang met hun gasten.’

Dank voor deze supermooie beoordeling en gefeliciteerd aan alle nieuwkomers en winnaars!
Bekijk de vermelding

Verrassingsmenu:

Wijnbeleving:

Café

Onze cafékaart zit vol Hollandse heerlijkheden. Hutspot, appeltaart, vlaflip; we maken het voor je met een eigenzinnige twist. Eten van deze kaart kan iedere dag van de week in de lounge of aan de bar. Bekijk de menukaart. Reserveren voor de lounge is niet nodig.
Het 6-gangen diner uit de berm

De nieuwe Friese keuken

Fryslân zit vol smaak. Daar zijn we trots op! Overal waar je kijkt, groeien en bloeien de ingrediënten voor ons diner. De smaak zit hier in alles. Niet voor niets zegt chef Liudger dat je in Fryslân ‘een 6-gangen diner bij wijze van spreken uit de berm kunt plukken’. De wadden, de wouden en alles daartussen in; ieder gebied in de provincie draagt bij aan wat wij de nieuwe Friese keuken noemen. Een ode aan Fryslân
Chef kok Liudger van der Meer
Koken met wat goed is voor natuur en mens

Dokkumer chef Liudger

Zelfs de chefkok voor Proef | Lokaal Dokkum haalden we uit Dokkum: Liudger van der Meer woont met zijn gezin in de stad. Koken met wat goed is voor natuur en mens, is zijn uitgangspunt. Lokaal, eerlijk, ambachtelijk, duurzaam en seizoensgebonden zijn de principes van Liudger in een notendop. Het liefst heeft hij direct contact met boeren en leveranciers over wat zij kunnen leveren en wat hij kan gebruiken. Alles wat hier in de streek groeit, bloeit, zwemt en leeft vind je van zijn hand terug op jouw bord.

Liudger heeft zich gespecialiseerd in verschillende fermentatietechnieken. Door te fermenteren zorgt hij voor een unieke manier om het seizoen voor veel producten te verlengen. “Wâldbeantsjes kun je op die manier gerust een half jaar wegzetten. Asperges kun je dan bijvoorbeeld eten in december en kapucijners uit Jistrum kunnen we het hele jaar serveren.”

“De geur van sperziebonen of snijbonen brengt me terug bij mijn pake en beppe. Zij hadden een groentetuin, en we hielpen als kleinkinderen vaak de snijbonen van het land te halen. Die stopten we dan in de snijbonenmolen, die ze sneed en de draden eruit haalde. Als ik daar aan denk, ben ik terug bij pake en beppe. Mijn eigen kinderen neem ik graag mee naar Paesens-Moddergat. Schepnet mee, zeekraal plukken. Of Hollandse garnalen vangen en oesters rapen langs de zeedijk. Het is een mooie manier om te laten zien hoe ons voedsel groeit in de streek.
Daar plukken we de vruchten van

Ode aan de moerbei

Tegenover Proef | Lokaal Dokkum staat een honderden jaren oude moerbeiboom waar wij vandaag de dag (als enige!) de vruchten van mogen plukken. Het is de oudste boom in zijn soort van Europa, en de mooiste van Dokkum wat ons betreft. Het is een eer om deze boom die hier al sinds 1750 staat een ode te brengen in onze keuken. De boom én de smaak van de vruchten zie, proef en voel je dan ook op meerdere plekken terug in Proef | Lokaal Dokkum
Oudste Moerbeiboom van Europa in Dokkum
Hier worden we heel enthousiast van

De wijnkelder

We filosoferen wel eens over wat onze wijnkelder als functie moet hebben gehad in lang vervlogen tijden. Als bijgebouw van de vroegere abdijtoren en later een weeshuis kunnen we daar slechts nog naar gissen. Nu is het een geweldige plek om met een fijne groep mensen te lunchen of dineren. Ook voor een zakelijke meeting, inspirerend gesprek of brainstorm is het de perfecte plek.

Uiteraard vind je in de wijnkelder onze wijnvoorraad. Niet alleen bekende namen, maar juist ook vernieuwende, eigenzinnige wijnmakers met een voorkeur uit Europa hebben onze belangstelling. Wijnontwikkelingen volgen we op de voet. Of het nu gaat om wijnen van kleinschalige biologische wijnboeren of zogenoemde vins naturels, waarbij tijdens het maken van de wijn zo min mogelijk wordt ingegrepen in natuurlijke processen; wij worden daar heel enthousiast van.

Op nog geen 20 kilometer afstand van ons restaurant groeide het belangrijkste ingrediënt voor onze eigen huisbubbel. Het is de Johanniter druif. Jantiene van de Frysling plukte ze voor ons en samen ontwikkelden we er onze huisbubbel, oftewel Brûswyn van. Gemengd, geproefd en gebotteld vind je hem terug in onze wijnkelder.
Meer over Frysling
Vijf principes op je bord

Dutch Cuisine

Logo Dutch CuisineLogo Gault & Millau
Proef | Lokaal Dokkum is aangesloten bij de ‘Dutch Cuisine’. Dutch Cuisine staat voor de identiteit van de Nederlandse keuken, een keuken die uniek is in de wereld en waar we trots op zijn. Met smaak, gezond en verantwoord koken en eten op basis van vijf principes. Dutch Cuisine staat voor creativiteit, eigenzinnigheid, vrij denken, pragmatisme en eenvoud. De vijf principes van Dutch Cuisine zijn gebaseerd op het gedachtegoed van SVH Meester-kok en voorzitter Dutch Cuisine Albert Kooy:

Cultuur |  Het gerecht vertelt waar en in welk seizoen wij ons bevinden
Gezond | Goed voor ons en onze aarde
Natuur | Eerlijk en veelzijdig eten wat de natuur ons biedt
Kwaliteit | We kopen en koken de ingrediënten bewust
Waarde | We werken aan resultaten voor morgen

We werken met het 80/20 principe. Dit betekent dat we er naar streven dat 80% van wat we serveren van streekproducten komt, en 20% uit de rest van de wereld. Het betekent bij ons ook dat 80% van de gerechten uit groenten en 20% uit vlees of vis bestaat.